Minun työni - Tutustu työterveyshoitaja, muistihoitaja Riittaan ja hänen työhönsä

19.10.2017

Minun työni -juttusarjassa tutustutaan työterveyshoitajiin ja heidän työhönsä. Esittelyssä on Etelä-Karjalan Työkunto Oy:ssä työskentelevä Riitta Saunajoki

Miten sinusta tuli työterveyshoitaja?

Liikunnallisena ihmisenä minun työhistoriani alku on ollut kuntoutuspalveluissa. Lukion jälkeen suoritin 4kk:n liikunnanohjauskurssin Tanhuvaaran Urheiluopistolla ja pääsin kuntohoitajakoulutukseen Savonlinnaan sairaanhoitajakouluun. Kuntohoitajana toimin n. 12 vuotta. Kuntoutustyö on vieläkin lähellä sydäntäni, mutta tiedonjano vei minut opiskelemaan kansanterveystieteen, kasvatustieteen ja terveystiedon perusopintoja avoimessa yliopistossa. Halu opiskella paloi vielä rinnassa, joten hain sekä terveydenhoitajan että fysioterapeutin koulutukseen. Pääsin molempiin, mutta valinta kääntyi vaakakupissa kuitenkin terveydenhoitajan opintoihin, enkä ole päivääkään katunut valintaani. Heti valmistumispäivänäni muutimme Tampereelta Jyväskylän seudulle ja pääsin Jyväskylän kaupungin työterveyshuoltoon. Alueena työterveyshuolto” kolahti” heti ja suoritin työterveyshoitaja opinnot 7 ov, seuraavan vuoden aikana. Työterveyshoitajan työtä olen tehnyt vuodesta 1995, yli 22 vuotta, Jyväskylän jälkeen Kankaanpäässä ja nyt tällä synnyinseudullani Lappeenrannassa.

Kerro jotain itsestäsi.

Olen pian 57-vuotias työterveyshoitaja Lappeenrannasta. Olen eronnut, minulla on kaksi aikuista poikaa, jotka lensivät pesästä jo useita vuosia sitten. Elinkumppanina minulla oli Simo niminen Chihuahua, kunnes hän siirtyi koirien taivaaseen 1/2017. Olen aina ollut liikunnallinen ja Simon poismenon jälkeen hurahdin lavatansseihin. Käynkin tanssimassa 2- 3 iltana viikossa. Käyn myös kuntosalilla ja pari vuotta sitten hankin siirtopuutarhamökin. Touko- syyskuun olen myös puutarhurin, mullantonkijan, ihanassa pikku paratiisissani. 

Missä työskentelet ja mitä työhösi kuuluu?

Työskentelen Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n Kahilanniemen toimipisteessä. Teen työterveyshoitajan työtä ja lisäksi tutkin työikäisten muistiongelmia. Työstän työterveyshoitajan työn ohessa työterveyspsykologiemme tukemana muistiongelmaisen hoitopolkua työterveyshuoltoon. Suoritin muistihoitajan tutkinnon työn ohessa, Porvoon Point collegessa ja valmistuin syksyllä 2015. Koulutuksessa painotin opiskeluni tukemaan työterveyshuollon tarpeita. Lisäapuna muistipolun työstämisessä ja muistiongelmien tutkimisessa on neuropsykologian erikoispsykologi Ritva Akila. Hoitopolussa on tutkimus- ja hoitoprosessi ja kunkin tiimin jäsenen (oma työterveyshoitaja, oma työterveyslääkäri, muistihoitaja, työterveyspsykologi) tehtävät. Harvoin taustalla on etenevä muistisairaus. Syynä voi olla hoitamattomia, ei-hoitotasapainossa olevia sairauksia tai työn aiheuttamia kuormitustekijöitä ja kognitiivisia heikentymiä. Asiakkaat hakeutuvat työterveyshoitajan vastaanotolle joko itse tai esimiehen esiintuoman huolen takia. Jos työnantaja on ohjannut asiakkaan tutkimuksiin työkykyongelmien takia, toiveemme on, että asiasta on työpaikalla keskusteltu yhdessä työntekijän kanssa esim. varhaisen puuttumisen mallin mukaisesti. Yhteenveto varhaisen puuttumisen keskustelumuistiosta antaa työterveyshuollolle arvokasta tietoa ongelmasta.

Muisti- / työkykyongelmissa asiakas käy ensin oman työterveyshoitaja vastaanotolla terveystarkastuksessa, missä kartoitetaan työ, altisteet, perussairaudet ja niiden hoitotasapaino.  Lisäksi oma työterveyshoitaja tutkii mm. työn kuormitusta, mahdollista uupumista, masennusta, ahdistusta ja alkoholin sekä muiden päihteiden käyttöä, jotka voivat vaikuttaa muistiin. Työterveyshoitajan tutkimuksen jälkeen, hoitaja miettii yhdessä työterveyslääkärin kanssa jatkotutkimustarpeen ja asiakkaalle varataan tarvittaessa aika muistihoitajalle. 
Muistiongelman tutkimukseen varataan tarvittaessa kaksi aikaa. Näiden tapaamisten välillä voin konsultoida työterveyspsykologia tarvittaessa ja ohjata myös hänen vastaanotolleen lisätutkimuksiin. Kun kaikki prosessin tutkimukset on tehty, kootaan tulokset yhteen ja työterveyspsykologi ja työterveyslääkärilääkäri miettivät jatkotoimenpiteet. 
Tein viime vuonna reilut 20 muistiongelmaisen tutkimusta yhdessä työtiimimme kanssa. Joka kuukaudelle on varattu kaksi tutkimusaikaa, joita voidaan tarvittaessa lisätä. 

Mikä työssäsi on parasta? Mitä haasteita koet työssäsi olevan?

Työssäni parasta ovat asiakkaat niin yritykset kuin työntekijätkin. Muistihoitajan työn lisäksi hoidan kasvatus- ja opetustoimen työntekijöitä sekä ns. pikkufirmoja, autonkuljettajista metallimiehiin. Pystyn työssäni hyödyntämään hienosti myös kuntohoitajan ammattitaitoa TULE -ongelmaisten ohjauksessa ja neuvonnassa sekä teen tiivistä yhteistyötä työfysioterapeuttiemme kanssa. Hyvät työkaverit ja työtiimi antavat voimaa. Haasteena työssä on saada motivoitua asiakkaat itsensä hoitamiseen. Siksi olenkin opetellut käyttämään motivoivaa haastattelua työkaluna työssäni. Omalla terveyskäyttäytymisellä voi vaikuttaa monien sairauksien ennaltaehkäisyyn, terveyden ja aivoterveyden edistämiseen.

Suurena haasteena koen myös työkykyyn vaikuttavat asiat ja yritysten sitoutumisen työkyvyn edistämiseen. Suurissa yrityksissä velvollisuus tiedetään ja asiaan on usein kiinnitetty huomiota, mutta pk-yrityksissä ei usein ymmärretä työkyvyn edistämisen merkitystä. Helposti työntekijä ohjataan työterveyshuoltoon ongelmineen, vaikka taustalla on ongelma, jonka voisi ratkaista työpaikalla. Edelleen monet yritykset kokevat työterveyshuollon tehtäväksi hoitaa sairauksia, vaikka todellinen tehtävämme on arvioida työstä, työympäristöstä ja työyhteisöstä aiheutuvia terveysvaaroja ja -haittoja sekä hoitaa työkyyn liittyviä terveysongelmia. 

Moni muistiongelmainen kokee, että muistamattomuus johtuu työstä, perimästä tai tekijöistä mihin itse ei voi vaikuttaa. Tärkeää on saada asiakas ymmärtämään, kuinka tärkeää on hoitaa omat mm. sydän- ja verisuonisairaudet, unettomuus, uupumus, stressi ja masennus ja niiden oireet jo varhaisvaiheessa.  Omalla terveyskäyttäytymisellä unella, ruokavaliolla, liikunnalla, tupakoimatto-muudella ja päihteiden käytöllä on valtavan suuri merkitys aivoterveyteen ja muistin toimintaan.

Mistä haaveilet työurallasi?

Haaveilen, että saisin tehdä motivoivaa ja haasteellista työtä ihan työurani loppuun. Olisi hienoa olla mukana kehittämässä lisää työikäisten muistiongelmaisten tutkimusta.

Miten haluaisit työtäsi kehittää?

Haluan saada valmiiksi työterveyshuoltoon suunnatun muistiongelmaisen hoitopolun.  Hyvä tutkimus- ja hoitotyö työterveyshuollossa edistävät työikäisen hoitoprosessin kulkua erikoisairaanhoidossa. Muistiongelmat ovat suuri huoli monen työntekijän arjessa ja pelko muistisairaudesta ahdistaa.  Toivon, että muistihoitajan tutkimus helpottaa tätä ahdistusta ja auttaa oivaltamaan itsensä hoitamisen tärkeyden myös aivoterveyden edistämiseksi. 

Mitä odotat työterveyshuollon tulevaisuudelta?

Odotan, että työterveyshuolto säilyy omana sektorina SOTE -uudistuksessa. 
Asiakkailta toivon ymmärrystä, että heille avautuu todellinen työterveyshuollon merkitys ja vaikutusmahdollisuudet työn ja työolojen edistämiseen sekä työntekijöiden terveyden edistämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Toivon, että työikäisten muistiongelmiin ymmärretään kiinnittää huomiota heti kun niitä ilmenee. Hyvää tietoa muistista, muistiongelmista ja muistisairauksista löytyy Muistiliiton nettisivuilta, myös meille työterveyshuollon ammattilaisille.

Vapaa sana

Työterveyshoitaja työ on erittäin mielenkiintoista ja kehittymismahdollisuudet valtavat. Toivon työterveyshuoltoon erityisosaamisen sektoreita aikaa tehdä erityisosaamisen aluetta laadukkaasti. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, vaan yhteistyöllä ja jokaisen ammatillista osaamista hyödyntäen teemme vaikuttavaa työterveyshuoltoa.

Työniloa kaikille työterveyshuollon parissa työskenteleville ja aurinkoista loppusyksyä ja talvea! 
Toivottelee Riitta