Minun työni - Tutustu työterveyshoitaja Katriin ja hänen työhönsä

22.9.2017

Minun työni -juttusarjassa tutustutaan työterveyshoitajiin ja heidän työhönsä. Esittelyssä on Oulun työterveydessä työskentelevä Katri Kropsu.

Miten sinusta tuli työterveyshoitaja?

Minua innosti hakemaan terveydenhoitajaopintoihin ihana yläasteaikainen kouluterveydenhoitaja Ritva. Ritvan positiivinen olemus sai kytemään ajatuksen, että terveydenhoitajan ammatti voisi olla minulle sopiva. Valmistuin terveydenhoitajaksi jouluna 1998 Jyväskylästä. Seuraavan vuoden keväällä sain kuulla silloiselta työkaverilta, että työterveyshuollossa on jatkossa pulaa työterveyshoitajista. Tuosta sain ajatuksen lähteä Helsingin ammattikorkeakouluun suorittamaan työterveyshuollon erikoistumisopintoja. Työterveyshoitajaksi valmistuin keväällä 2000, josta lähtien olen työskennellyt työterveyshuollossa.

Kerro jotain itsestäsi

Olen 41-vuotias, perheeseeni kuuluvat aviomies sekä 3- ja 6-vuotiaat ihanat tyttöset.  Asumme perheemme kanssa Kellossa, joka kuuluu nykyään Ouluun. Helsingistä Ouluun muutin mieheni perässä vuonna 2010. Asumme maalla ja käyn ratsastamassa kaksi kertaa viikossa naapuritallillamme. Olen ratsastanut lapsesta asti ja se onkin rakas harrastukseni. Muuten vapaa-aikani kuluu perheeni kanssa; lasten kanssa touhutessa, liikuntaa harrastaen. Kesäisin tykkäämme matkustella Suomessa asuntoautollamme.

Missä työskentelet ja mitä työhösi kuuluu?

Työskentelen Oulun Työterveydessä, jossa hoidamme tiimini kanssa yhtä isoa asiakkuutta. Olen työskennellyt saman asiakkuuden parissa vuodesta 2010 lähtien, käyden lyhyn mutkan Terveystalo Oulussa tässä välillä. Takaisin nykyiseen työpaikkaani minut toi kuitenkin mieluisa asiakkuus, hyvä työyhteisö, työn vaihtelevuus sekä haasteellisuus. Ison asiakkuuden kanssa saa tehdä tiivistä työterveysyhteistyötä; usein onkin tunne, että olisi ikään kuin töissä asiakkaan omalla työterveysasemalla. Työni painottuu ennaltaehkäisyyn: työyhteisötyöhön, yhteispalavereihin, terveystarkastuksiin, työpaikkaselvityksiin, työterveysneuvotteluiden järjestämiseen ja niihin osallistumiseen.

Mikä työssäsi on parasta? Mitä haasteita koet työssäsi olevan?

Parasta työssäni on haasteellisuus, työn vaihtelevuus, hyvät yhteistyökumppanit ja tunne, että tekemälläni työllä on merkitystä. Pidän sekä yksilö- että työyhteisötyöstä. Hyä moniammatillinen tiimi tämän asiakkuuden hoidossa on kullanarvoista. Moniammatillisuus on toiminut aina todella hyvin, ja tiimistä saa tärkeää tukea omaan työhön. Tätä työtä ei voi tehdä yksin. Työssäni on ehdottomasti parasta myös hyvät työkaverit. Tällä hetkellä haasteita on vaikea listata, sillä olen vasta viime viikolla palannut tätä asiakkuutta hoitamaan.

Mistä haaveilet työurallasi ja miten haluaisit työtäsi kehittää?

Minulla ei ole erityisiä haaveita esim. etenemisen suhteen. Pidän työterveyshoitajan perustyöstä, siinä toki haluan kehittyä ja ylläpitää osaamistani. Haluan kehittää työtäni vaikuttavampaan suuntaan. Toivon, että saisin kohdennettua työterveystoimia riittävän ajoissa ja oikein mm. työkykyriskiasiakkaiden kohdalla, kehittää uusia toimintamalleja yhteistyöhön lähiesimiesten kanssa ja tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä heidän kanssaan.

Mitä odotat työterveyshuollon tulevaisuudelta?

Työterveyshuollon haasteet liittyvät mielestäni pitkälti siihen, miten osaamme vastata työelämässä tapahtuviin muutoksiin; ovatko työterveyshuollon palvelut nykypäivää ja vaikuttavia, tehdäänkö työterveyshuollossa "turhaa" työtä ja uskalletaanko ravistella tottumuksia ettei mentäisi vanhalla, "näin on aina tehty" -kaavalla.

 yt. Katri Kropsu